Юридическо мислене

БУРГАСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ
ЦЕНТЪР ЗА ЮРИДИЧЕСКИ НАУКИ
2008/2009 ГОДИНА

АНОТАЦИЯ

Дисциплината преставя една от най-типичните форми на юридическото мислене – интерпретацията на юридическите текстове, т.е. тълкуването, в което намират синтез характерните за правото инструменти (юридически институти, юридически понятия и категории, юридически език) и традиционните логически операции: анализ, сравнение, синтез. Тя се занимава с процедурата и начините на тълкуване от гледна точка на догматичната юриспруденция. Наред с това значително място е отредено и на една от най-съвременните доктрини в тълкуването – теорията за юридическата интерпретация (херменевтичната юриспруденция). Дисциплината дава основни знания за разбирането на правните норми, за съдебните дискусии и подпомага студентите за предстоящото изучаване в по-горните курсове на материалното и процесуалното право.

ОСНОВНИ ЦЕЛИ

Основните цели на дисциплината са насочени към формиране на знания у студентите относно :
– процедурата на тълкуване, етапите, правилата и начините на тълкуване;
– същността на юридическото мислене, произхода и развитието му с натрупването на юридически опит;
– разбирането (интерпретацията) на правните норми и правнорелевантните факти (ситуацията) като централен момент на всеки процес по прилагане на правото;
– методологията на юридическото мислене и неговото значение за реализацията на правото;

цялата публикация може да прочетете на:http://www.pravanachoveka.com/юридическо-мислене/41/

2 коментара »

  1. Янко said

    Здравейте ! Аз съм момчето, с което се разминахте вчера по плажната алея в морската. Значи исках да ви попитам бихте ли ми казали в кой учебник най-точно е обяснено за начините на тълкуване и кой начин кога се използва .

  2. Янко Яръмов said

    Колега, учебникът на Росен Ташев съдържа всички начини на тълкуване, които са обяснени добре. Освен това, потърсете хора, които са присъствали на упражненията ми, защото те си преписаха от дъската схемите на всички видове начини и отделните правила. Наред с това, можете да се упражнявате с тестовете, които съм качила в блога. Това ще Ви бъде от полза и за следващата учебна година.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Вашият коментар