ПРИМЕРЕН ТЕСТ ПО ЮРИДИЧЕСКО МИСЛЕНЕ

Уважаеми колеги, предлагам Ви още един тест с примерни въпроси, част от които в подобен вариант ще бъдат включени в изпитния тест. Отговорите ще намерите в монографията на Росен Ташев.

ПРИМЕРЕН ТЕСТ ПО ЮРИДИЧЕСКО МИСЛЕНЕ

1. При специализираните правила за предпочитание определящото правило е за предпочитане на смисъла, получен с помощта на средствата:

а) intra legem

б) extra legem

2. Ранжирайте (подредете) долуизбраените начини на тълкуване според степента на предпочитание от 1 до 5 (1 означава най-голяма степен на предпочитание, а 5 – най-малка):

а) логически начин на тълкуване…

б) исторически ……..

в) системен…….

г) функционален………

д) езиков……….

цялата публикация може да прочетете на:http://www.pravanachoveka.com/примерен-тест-по-юридическо-мислене-2/130/

15 коментара »

  1. Димитров said

    Искам да попитам подобен ли ще бъде вариантът за изпитване на изпита който предстой на 17.05.2009г. в БСУ?
    Предварително благодаря за отговора!

    • svmargaritova said

      Уважаеми колега, след като съм обяснила в началото на двата примерни теста, че нещо подобно ще дам и на самия изпит, значи няма от какво да се безпокоите. Аз искам да улесня студентите си, за да не бъдат изненадани на самия изпит. Може да не са абсолютно същите въпрси, но ще са подобни на тези.

  2. Стефо said

    Towa li shte predstavlqva izpita na 17 mai?

    • svmargaritova said

      Вие студентите не вярвате на писаното слово, което предшества и двата писмени теста и искате специално потвърждение, че и на изпита ще имате подобни тестове ли? След като съм ги качила тук, значи няма да Ви дам нещо по-различно. Бъдете спокойни и приятни празници.

  3. Ники said

    Благодаря Ви, че улеснявате потготовката ни за предстоящия изпит като ни давате представа за това,какво да очакваме на него. Въпросите според мен не са много трудни,просто трябва по-внимателен прочит на учебника.Притеснение за мен представляват въпросите от типа на въпрос 20 понеже аз съм задочно и не сме имали възможност да правим подобни упражнения,за да добием по-конкретна представа за начина,по които трябва да се изпълни задачата. Но ако на нас ни се падне такъв въпрос……ще го мислим на момента:) Успех на всички колеги на изпита

    • svmargaritova said

      Всъщност въпрос № 20 е упражнен по време на една от лекциите ми и дори чертах същата схема, така че тези от колегите Ви, които са присъствали, могат да я обяснят. Искам да уточня, че това са въпрос само за задочниците, а тестовете за редовните ще бъдат много по-различни, тъй като с тях ще имаме доста часове за упражнения.

  4. Лили said

    Колегата Ники леко ме депресира. Според мен въпросите не са много лесни дори след доста обстоен прочит на учебника. Мисля че се иска яко зубрене, за да се справим успешно дори с онази част от теста, отговорите на която можем да открием в учебника. А останалата…? Пропуснах да спомена, че съм присъствала на всички лекции.

    • svmargaritova said

      Ако думата „зубрене“ се използва просто като жаргон, я приемам – да, необходимо е да се чете задълбочено. Но ако я използвате в смисъла на запаметяване и наизустяване, няма да можете да се справите с теста. Целта ми е да ви подтикна да мислите самостоятелно, да покажете дали можете да усвоявате правилата така, че да ги прилагате на практика. Повярвайте ми, в следващите години това упражнение ще го правите по много дисциплини и така ще протичат част от изпитите ви. Затова се опитайте да учите с разбиране и тогава тестът определено няма да ви затрудни.

  5. Димитров said

    Има ли възможност за информация относно критерия Ви за оценяване!!!

    • svmargaritova said

      Оценяването ще бъде по точковата система и конкретните изисквания за получаване на оценка от 3 до 6 ще Ви бъдат съобщени в следващите 2-3 дни.
      Колкото до притеснението, че някои въпроси ги нямало и при внимателния прочит на учебника, уважаеми колеги, ако сте усвоили правилата на тълкуване, вие с лекота ще се справите с тях, защото така ще илюстрирате, че сте усвоили начините на тълкуване.

  6. nikolaeva said

    Здравейте, благодаря за помощта ви при подготовката ни за изпита, но ако може да ни улесните с първите два въпроса от конспекта за задочно обучение, тъй като в монографията на Ташев не е предоставена информация по тях. Благодаря ви предварително.

    • svmargaritova said

      Здравейте колега, проблематиката на първия въпрос е от монографията на Бержел, която е в препоръчаната литература, а колкото до втория въпрос, част от него все пак я има в Росен Ташев, а останалата – в студията на Ж.Шаранкова. В краен случай, ако разполагате с „Римското право“ на Михаил Андреев, също може да Ви свърши работа. Колкото до самия изпит, не съм предвидила включването на теоретични въпроси за развиване, така че не виждам защо се безпокоите.

  7. Ivanova said

    Da moje bi s DOSTA obstoino 4etene moje da se vzeme tozi izpit , no iskam da vi popitam dali ste vzeli v napredvid fakta 4e nie-redovno obu4enie imame realno 2 dni da se podgotvim tyi kato prez poslednite 2 sedmici, v koito imahme uprajneniq po iuridi4esko mislene …po4ti vseki den imahme kolokwiumi kontrolni i predvaritelni izpiti, za koito trqbva6e da se podgotvim i otgore na vsi4ko bqhme na uprajneniq ot sutrinta do kym 5 – 6 a ponqkoga i do 8 ?

    • svmargaritova said

      Ами ако сте присъствали редовно на упражненията ми, не би трябвало да имате проблеми с изпита. Не помните ли колко дни на дъската имаше написани основните начини и колко ги упражнявахме като в училище? От вас се иска само да покажете, че можете да ги приложите.

  8. Николов said

    хАХАХ ЩВ ГИ ПРИЛОЖИМ КАТО СТАНЕМ СЪДИИ НЯКАДЕ МОЖЕ И ДА МОЖЕ ГИ ПРИЛАГАМЕ, СЕГА СМЕ 1ВИ КУРС ОЩЕ. Не може да очаквате че толкова материал ще бъде разбран от нас още в първи курс и ще го прилагаме както Вие искате.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Вашият коментар